Cultura sahista – despre fenomenul Vassily Ivanchuk

Vassily Ivanchuk este din generatia lui Kasparov si a lui Anand. Astazi, inca lupta, la varf, cu cei mai tineri. Este un tip aparte, se spune despre el ca este venit de pe planeta Chucky…

Multi il stim pe campionul mondial en-titre la sah clasic Magnus Carlsen.

V Ivanchuk este campionul mondial en-titre la sah rapid, iar S Karjakin campionul mondial la sah blitz (decembrie 2016). Iata podiumurile:
https://www.fide.com/component/content/article/1-fide-news/9975-the-winners-of-fide-world-rapid-a-blitz-championships.html

Dar nu despre asta doresc sa va povestesc. Ci despre legenda Vassily Ivanchuk (zis Chuky). Se spune ca lui Kasparov ii era teama de un singur jucator si acesta era V Ivanchuk. Partida de mai jos este un exemplu:
https://www.fide.com/component/content/article/1-fide-news/9975-the-winners-of-fide-world-rapid-a-blitz-championships.html

Alte 2 povesti despre V Ivanchuk (petrecute pe vremea cand YouTube nu se inventase…), pe care le-am auzit pe www.chess24.com, de la cei 2 comentatori de top: SuperGM Peter Svidler si GM J Gustafsson (relatarea este subiectiva, conforma cu ceea ce imi mai amintesc):

• Peter Svidler: jucam un turneu cand eram tanar, in care erau implicati atat Kasparov cat si Ivanchuk. Vine runda in care joc cu Ivanchuk, pierd si povesteam cuiva cum am pierdut: „am intrat intr-o combinatie neglijenta, sperand ca nu va vedea o anumita sub-sub-varianta foarte ascunsa…” Kasparov ma aude, era langa mine. Il vad cum i se inroseste fata si aproape tipand, imi replica: „Peter, tu esti constient cu cine ai jucat? Cu V Ivanchuk! Cum sa-ti imaginezi ca nu va vedea o anumita sub-vartianta pana la capat? Cum poti fi asa neglijent, asa superficial? De fiecare data, cand vei mai juca cu Ivanchuk, trebuie sa dai 101% din ceea ce poti, pentru a castiga!”

• Jan Gustafsson: La un turneu al candidatilor, eram secundantul lui Peter Leko. Intr-o seara, vine la mine si-mi spune: „- Jan, maine ai liber, nu analizam dimineata nimic!” Eu, mirat, il intreb: „- De ce, Peter?” „- Pentru ca voi juca cu V Ivanchuk si habar n-am ce deschidere imi va juca! Vom pierde timpul fara folos, el poate juca orice!”

Daca aveti timp (videoul are peste 2h) si doriti sa vedeti pe youtube un super GM (un tip rafinat, cult, f inteligent), care vorbeste si o engleza impecabila, dati click mai jos (banterblitz with GM Peter Svidler):
https://www.youtube.com/watch?v=7vIuxqrJ-B8

Mai jos este un video din 2015, atunci cand, la campionatul mondial de sah rapid, batranul Chucky l-a daramat pe Magnus Carlsen (reactia finala a lui Magnus e priceless! lol
(comentariul este in…norvegiana)
Apoi, in 2016, la CM de blitz, Chuky ii aplica o noua corectie, baiatului rasfatat, din varful piramidei:
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s